UPPdaterad: 2024-01-09

0 Kommentar

Bästa Crossglasögonen 2024 – hitta rätt Goggles

Dags att köpa nya crossglasögon men du behöver lite hjälp med att hitta de bästa? Perfekt, då har du kommit helt rätt.

Motocrossglasögonen är en del av din utrustning som kan sägas är absolut nödvändig. Jag känner ingen (det är noll personer) som kan, eller vill, köra cross eller enduro utan dem.

Och just därför har vi satt ihop den här guiden. Här ska vi hjälpa dig att hitta de bästa crossglasögonen som är perfekta just för dig och dina behov.

Ett par som håller vinden, regnet, dammet och allt annat borta från dina ögon och synen när du kör.

Då kickar (ok, trycker på startknappen 🙂 ) vi igång!

De 5 Bästa Crossglasögonen – våra köprekommendationer

Låt oss så ta en titt på våra topp 5 rekommendationer av de bästa glasögonen för mx. Först får du en liten översikt. Vill du ha mer info angående en specifik produkt scrollar du bara vidare.

Snabböversikt

 1. 100% Armega – vår favorit
 2. Oakley Airbrake MX – premiumvalet
 3. Scott Fury – budgetvalet
 4. Leatt Velocity 6.5 – bra köp
 5. Bogotto B-1 – billigast
100% Armega Crossglasögon

100% – Armega Motocross Glasögon

Varumärket 100 Procent har tillverkat glasögon och andra tillbehör till mx sedan 1980-talet. Även om de nu växt och bland annat kan ses i Tour de France klungan så är det bland mx-glasögonen som allt började.

Armegan är deras nya ”top of the line” modell och den gör dig inte besviken. Mycket utveckling och testning tillsammans med världens bästa förare har lett fram till denna slutprodukt.

Glasögonramen är stabil men ändå flexibel vilket gör att den ligger perfekt formad kring ditt ansikte. De sitter stabilt kring hjälmen med ett brett glasögonband som inte flyttar på sig. Lägger vi sedan till det snabba enkla linsbytessystemet, som verkligen är snabbt och enkelt, så har vi vår vinnare.

Några höjdpunkter

 • Integrerade 6–punkts Låstabbar för Linsen
  Ett ”quick release” system som gör att du superenkelt kan byta lins samtidigt som det verkligen håller linsen på plats i alla förhållanden.
 • 2-lagers Sammanfogad Ram
  Billigare glasögon har en tendens att böja sig och flexa lite för mycket. Inte Armegan. Den har istället en ramdesign som gör den tålig och stabil men ändå smidig och följsam.
 • Kompressionstätningsteknik
  En teknik som gör att glasögonen och linsen sitter tajt och släpper genom minimalt med damm och luft på fel ställen.

Varför vi väljer 100% Armega

Det är tre detaljer vi gillar extra mycket på Armegan:

 1. Ultra HD Lins. HD-linsen ger en oöverträffad optisk klarhet. Tillverkad i ett splittersäkert och slagtåligt polykarbonatmaterial som är specifikt gjutet för noll optisk förvrängning. Resultatet är en lins med maximalt skydd samtidigt som den ger den klaraste och mest exakta sikten på banan.

  Vill du ha ytterligare klarhet och kontrast väljer du en modell med HiPER lins. Den är helt klart en gamechanger!
 2. Nästa generations ventilationskanaler. Ett integrerat system mellan ramen och trippellagers-skummet hjälper till att i stort sett dra ut fuktig luft och svett från dig in i ett kanalsystem. På det har du sedan luftintag i ramen som byter och driver ut återstående fuktig luft. En relativt enkel idé men som i Armegan är väldigt väl genomförd.
 3. Nässkyddet. En del gillar det, andra inte. Jag tillhör dom som gillar det. Det ger ett extra skydd mot sten och grus när du kör med andra, t ex på klubbens crossträning. Själv ute i skogen ger det så klart inget speciellt mer än att det ser coolt ut. Om du inte uppskattar det så är det väldigt enkelt att plocka bort.

Specifikationer

 • Splitterresistent gjuten lins
 • 6-punkts quick release-system för att byta lins
 • 48 mm ultrabrett, silikonbehandlat band
 • Luftkanaler genom ramen in i foamen/skummet
 • Avtagbart nässkydd
 • Flera olika färg- och linskombinationer
 • Medföljer i kartong: Mikrofiberpåse

Sammanfattningsvis så håller 100% Armega crossglasögon hög kvalitet rakt genom. Du kan lita på att de kommer skydda dig många år framåt och ge dig en perfekt precis syn.

Oakley Airbrake Mx Crossglasögon

Oakley Airbrake Mx

Oakley är ett av de ledande varumärkena när det kommer till solglasögon och sportglasögon. Deras logga syns inom i stort sett alla sporter. All den research och teknologi som de sitter på har överförts till dess linje med motocrossglasögon. Detta har gjort dem till marknadsledande.

Airbrake MX är Oakleys premium modell och den har allt du önskar dig.

Med Airbrake får du en optisk korrekt lins. Den är byggd av formsprutad plutonite som ger superklarhet med minimal förvrängning. Airbrake linsen är väldigt tålig och ger dig garanterat skydd. Finns tillgänglig i 8 olika linsfärger för olika kör- och väderförhållanden.

Några höjdpunkter

 • Extra brett glasögonband som gör att glasögonen sitter tajt och med minimal chans att det glider ner
 • Ergonomiskt formad ansiktskontur för att underlätta en lufttät passform
 • Oakley Switchlock Technology som gör att du byter lins på tiotalet sekunder

Varför vi väljer Oakley Airbrake MX

Oakley Airbrake MX kostar en del pengar. Det är den klart dyraste modellen på marknaden men du får verkligen också de bästa glasögonen.

Här är några av anledningar till varför de är så bra och populära:

 1. Den formsprutade linsen ger med hjälp av Prizm-tekniken en styv, optiskt korrekt syn med hög kontrast. Du kommer att se detaljer i terrängen och på banan på ett helt nytt sätt. Dessutom helt utan förvrängning även under svåra siktförhållanden.
 2. Oakley har något vi gillar i sin modulära glasögondesign. Denna funktion gör att varje del av glasögonen kan bytas ut. Även ”outriggerna”, som hjälper till att hålla en tät passform, är utbytbara. Med hjälp av detta kan du hålla din glasögon fräscha och få en liten nykänsla år efter år genom att bara byta ut någon del som är sliten.
 3. Skulle det vara väldigt skitigt och du vill köra med roll offs istället för tear offs så behöver du inte byta till andra glasögon eller en annan lins. Airbrake systemet bygger istället på att du byter outriggarna. Vilket är delen av ramen som sticker ut ifrån ramen och som glasögonbandet fäster i.

Specifikationer

 • Prizm™ Lens Teknologi (vissa modeller)
 • Switchlock® Linsbytes Teknik
 • Formsprutad Plutonite® High-Impact lins
 • Optiskt korrekt lins med F3 Anti-im behandling
 • Styvt exoskelett (ram) med flexibel O Matter frontplatta som på bekvämt sätt anpassar sig till ditt ansikte
 • Trippel-lagers fleece foam/skum
 • Utbytbart och justerbart 4 mm band med silikontryck
 • Designad för att passa med de flesta hjälmar på marknaden
 • Medföljer: Paket med 7 laminerade tear-offs, avtagbart nässkydd, outriggers för roll off anpassning, glasögonpåse för förvaring och rengöring.

Sammanfattningsvis vill vi bara säga att, ja de är dyra, men du får också så mycket glasögon för pengarna. Med superb optik, minimal synförvrängning, kvalitet rakt igenom så är Oakley Airbrake MX ett givet köp (om du anser dig ha råd så klart).

Scott Fury Crossglasögon

Scott Fury Crossglasögon

Scott har tillverkat mx glasögon sedan 1970-talet och för många är det märket de sammanlänkar med glasögon för motocross och enduro.

Deras Fury modell är vårt budgetval. Och även om det kanske inte är ett typiskt budgetval (den kostar ändå uppåt 700-800 kr) så får du så mycket glasögon för pengarna att den är omöjlig att bortse ifrån.

Några höjdpunkter

 • SCOTT Lens Lock System. Deras låssystem för linsen är lite annorlunda då det, istället för att låsa linsen ovanifrån, har 4 låspinnar som går igenom linsen. På så sätt skapas en väldigt rigid linskonstruktion som sitter på sin plats.
 • Många kombinationer att välja mellan. Senast jag kollade fanns det över 15 olika färger och linser att välja på. Dessutom finns också den dyrare LS-modellen som har en ljuskänslig lins. Värd att titta på om du är ute efter något sådant.
 • Gott om tillbehör. Som sagt Scott har varit med i svängen länge. De vet vad som krävs och även om Furyn är en relativt ny modell i deras goggle-lineup så finns det gott om uppgraderingar att göra.

Varför vi väljer Scott Fury

Fury modellen har fått ta del av flera utav storebrors, Prospect, design- och produktdetaljer. Du får bland annat SCOTTs Lens Lock System, 3-lagers ansiktsskum, glasögonband med silikontryck och den har också samma tillbehör som storebro.

Du får ett väldigt brett synfält i Furyn. Och ju bredare desto bättre möjlighet har du att se och upptäcka alla de där detaljerna som du absolut inte vill missa.

Du får dessutom åratal av utveckling. Scott kan glasögon och det märks. Även om din budget är lite mindre än vad du kan hitta Furyn för, så är den värd en extra koll. Den är ett bra köp helt enkelt.

Specifikationer

 • Scott TruView Works lins
 • NoFog™ Anti-fog behandlad lins
 • Smart lins ”locking system”
 • 3-skikts ansiktsskum
 • Non slip glasögonband med silikontryck
 • 15 st färg- och linskombinationer
 • Medföljer: 1 st klar lins
Leatt Velocity 6.5 Crossglasögon

Leatt Velocity 6.5 Crossglasögon

Leatt är relativt ungt företag men deras produkter blir bara bättre och bättre och de ligger nu i framkant inom flera produktområden bland crossutrustning och skydd.

Leatt Velocity 6.5 är inget undantag utan snarare ett bevis på att de hela tiden utvecklas och vill driva utvecklingen.

Några höjdpunkter

 • Formsprutad optiskt korrekt lins som är förböjd. Med en sådan lins får du minimalt med förvrängning av synfältet. Den är dessutom kulsäker, dvs bullet proof, och med dess 170-grader synfält är det verkligen en premium lins.
 • Byt lins på 20-sekunder. Med ett smidigt klicka i/ur system går linsbytet på i stort sett sekunder.
 • Avsmalnad design som anpassar sig till ditt ansikte perfekt men som också bidrar till att dessa glasögon passar till i stort sett alla hjälmar på marknaden.

Varför vi väljer Leatt Velocity 6.5

Velocityn ger dig en rad med premium detaljer som endast dyrare glasögon har.

Vill du köra roll off ett tag, inga problem bara köp till och byt till det. Tillbaks till tear offs inga problem. Kör du med glasögon under dina goggles, inga problem det är förberett för det.

Det är genomtänkt design som vi gillar och Leatt håller inte igen. Det här är deras top-of-the-line modell och det märks.

Velocity glasögon ligger strax under 1000-lappen och billigare beroende vilken modell du väljer. Och du får verkligen en hel för dina pengar.

Specifikationer

 • Bulletproof 170° WideVision Lins
 • Enkel clip-in/out linsbytessystem
 • Permanent anti-im funktioninbyggd i den inre linsen
 • Roll-Off kompatibel med deras egna WideVision 48mm system
 • Borttagbart 3-lagers, dual-density ansiktsskum och anti-svett fleece
 • Dräneringssystem längst ner som tillåter att smuts som kommer in också kan ta sig ut
 • Out-riggers med ett 50mm brett anti-glid behandlat glasögonband
 • Avsmalnande design för att passa tillsammans med alla hjälmar
 • OTG – passar att använda med vanliga glasögon under
 • Medföljer: borttagbart nässkydd, pack med tear offs
Bogotto B-1 Crossglasögon

Bogotto B-1 Crossglasögon

Förmodligen inget märke du känner till men det är inte heller så konstigt. Detta är FC-Motos inhouse (egna) märke. När butiker tar fram egna varumärken brukar det innebära produkter som är helt ok men som landar på ett pris som gör dom väldigt attraktiva.

Så är fallet här med B-1:an. För dryga 300 kr får du mycket glasöga för pengarna.

Några höjdpunkter

 • Priset. Det varierar lite (eur till sek) men ligger oftast strax över 300 kr. För dessa hundralappar får du ändå relativt mycket för dina pengar.
 • Flera färg- och Linskombinationer. Vi räknar till att det finns 11 olika färgkombinationer att välja mellan. Vilket betyder att det finns något för (nästan) alla.
 • Snabbfästessystem för simpelt linsbyte. Det brukar inte komma på glasögon i budgetsegmentet.

Varför vi väljer Bogotto B-1

Detta är en budgetprodukt, så du får inte samma optiska klarhet som på de dyrare glasögonen. Men det är helt ok. Du får ända allt det ”vanliga” som de andra dyrare glasögonen erbjuder. Ramen är helt ok och gör att 3-lagers skummet ligger bra mot ansiktet.

Linsen är imbehandlad, skrapsäker och ger 100% UV-skydd.

Du får dessutom med en extra klar lins och det gillar vi verkligen!

Specifikationer

 • Ram tillverkad av flexibel polyuretan
 • 40mm brett vävt band med silikontryck
 • Treskiktsskum för maximal komfort och svettabsorption
 • Snabbt byte av lins tack vare det enkla utbytessystemet
 • 100 % UV skydd
 • Medföljer: 1 klar lins
 • Nässkydd kan köpas till separat

Det här ska du titta efter & tänka på när du ska välja Crossglasögon

Självklart vill du ha ”goggles” som är snygga och färgmässigt passar ihop med din övriga utrustning. Men de flesta modellerna på marknaden har många design- och färgkombinationer att välja mellan. Så det bör inte vara ett problem.

Det finns egenskaper och detaljer som är viktigare att hålla koll än bara själva utseendet.

Här är de 5 som vi tycker du mest ska fokusera mest på innan köpet.

1. Design – ram och band

Crossglasögonens design och utformning är inte bara en utseende grej. Den betyder så mycket mer idag.

För ett par år sedan såg alla glasögon mer eller mindre likadana ut. Du hade en ram, ett glas/lins som du böjde på plats och ett glasögonband som fäste på samma sätt i ramen. Så här kan man generellt säga att de billigare modellerna fortfarande ser ut idag.

Numera finns det ramlösa designer som erbjuder en större lins med ett bredare synfält. Linserna är förböjda för att ge en optisk tydlighet. Ramen består av ”outriggers” som sticker ut utanför själva linsen och ramen. Detta gör att de sitter bättre i hjälmen.

Sikta på ett band som är minst 40 mm brett och har silikon strängar som gör att det sitter kvar.

Linsbyten

Olika märken har olika tekniker för att byta lins. Men överlag har de stora enkla låssystem som gör att linsbytet bara tar någon minut eller kortare än så.

Synfält

Ju större synfält desto bättre. Det kanske säger sig självt. De dyrare modellerna ger nu så breda synfält att det snarare är ditt egna synfält, än glasögonens, som ger den största begränsningen.

2. Storlek & Passform

Glasögonen ska passa ditt ansikte och dess form men också tillsammans med crosshjälmen du har.

Rent generellt passar de flesta glasögon tillsammans med alla typer av crosshjälmar. Men testa gärna om du har möjlighet.

Den ”nya” typen av glasögon med en mer ramlös design och utanpåliggande ram (outrigger) där glasögonbandet fäster gör att dessa passar än bättre med olika hjälmar.

När det kommer till storlek så finns egentligen inga direkta storleksval. Det finns glasögon för barn och ungdomar som är designade för att passa deras mindre hjälmar och öppningar.

3. Ventilation och Imma

Imma är ett stort problem för vissa medan andra nästan aldrig har problem. En stor del verkar bero på hur mycket du svettas eller hur varm du blir.

Ju mer varm och fuktig luft som du producerar desto mer imma. Värst blir det när det går väldigt sakta eller när du stannar. Då tillförs minimalt med ny ”frisk” luft och din varma luft bli kvar.

Finns det då glasögon som fungerar bättre än andra? Ja en viss skillnad finns kan märkas men det är många gånger beroende på personliga preferenser eller hur formen på glasögonen passar med fin ansiktsform. Så att ge ett allmänt råd är svårt.

Har du stora problem med imma är det bästa att satsa på:

 • behandla linsen med en anti-im spray eller liknande.
 • Köpa till en dubbellins (dubbelglas). En dubbellins består av två sammansatt linsglas där den yttre tar hand om den kallare uteluften medan den inre tar hand om den varmare och fuktigare inneluften.

TIPS! Har du fler glasögon att byta mellan kan du testa att göra extra hål i skummet för att låta mer luft transporteras in och ut. Ett par modifierade glasögon passar dock bäst under till exempel hösten när det är fuktigare i luften. Kör inte dessa i dammiga förhållanden!

4. Körförhållanden och Linsfärg

Det finns en rad med olika färger och nyanser att välja mellan när det kommer till linsen. Vilken som fungerar bäst beror på i vilka förhållanden du kör, alltså vilket väder det är.

Den absolut vanligaste är den klara och du ska absolut ha minst 1 klar lins att kunna byta till. Dvs, om du köper glasögon med t ex en spegellins bör du köpa till en klar lins. En klar lins fungerar i alla förhållanden.

Det som skiljer linserna åt är:

 • Ljusgenomsläpp – hur mycket ljus den släpper igenom.
 • Kontrast – hur väl du ser konturer och detaljer.
 • Optik – hur lite förvrängning av miljön ögat utsätts för.

En mörkare lins med spegelglas är bäst i väldigt soliga förhållanden. En lins med en rödare ton kan ge dig bättre syn och konstrast i mer gråa molniga förhållanden.

5. Tear Offs eller Roll Offs

Den ”ständiga” debatten. Och svaret är inte helt entydigt heller.

Men tear offs är bäst för vardaglig körning. Om du kör själv och det är ganska torrt så behövs oftast inga tear offs alls. Men så fort du kör med andra eller det är lite blött och skitigt så är det riktigt bra att ladda glasögonen med ett par skivor.

Tänk på! Försök att skräpa ner så lite som möjligt. Plast i naturen är inget vidare. Många länder har faktiskt infört förbud eller begränsningar på hur tear offs får användas.

När det är riktigt blött och skitigt så föredrar jag personligen roll offs. Vid regn är det lätt att det kommer in vatten mellan tear off skivorna och det kan sabba hela synfältet.

En nackdel med roll off är om det är riktigt smutsigt och mycket skit fastnar på linsen så blir synfältet med tiden väldigt smalt och begränsat. Detta då rullen är smal på höjden.

Vi Sammanfattar

För dig som kör mx och enduro finns få produkter som är så viktiga som glasögonen, skulle vara hjälmen och stövlarna som ligger före där.

Viktigast är så klart att de ska passa din budget. Men de måste även passa ditt anstikte och tillsammans med din hjälm. Sedan är det även dina personliga preferenser som spelar in. I vilka förhållanden du kör, linsfärg, om du föredrar tear off eller roll off.

Våra absoluta favoritglasögon är 100% – Armega. För dig som vill ha ett billigare alternativ är Bogotto B-1 ett bra budgetköp. Vill ha det absolut bästa är det Oakley – Airbrake MX som du ska köpa!

Nu säger vi bara lycka till!

Skulle du ha några frågor finns vi tillgängliga i kommentarsfältet här nedan.

Läsa mer?

Lämna en Kommentar

Din e-postadress publiceras ej och syns alltså inte för andra. Obligatoriska fält är markerade.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ta del av det senaste inom MX-världen?