UPPdaterad: 2024-01-09

0 Kommentar

Bästa Crosstövlar 2024 – hitta modellen som passar just dig

Du letar efter nya crosstövlar men behöver hjälp med att hitta de bästa?

Perfekt, då har du kommit helt rätt.

Stövlarna är en väldigt viktig del i din skyddsutrustning när du kör mx eller enduro. Det är höga farter och starka krafter som påverkar dina fötter och vrister. Stöveln finns där som skydd, stöd och hjälp när du kör.

Just därför har vi satt ihop den här artikeln. Här får du hjälp att hitta de bästa motocrosstövlarna. Ett par som passar både dig och din plånbok.

Då drar vi iväg!

Dags att köpa nya MX-stövlar för säsongen 2024


Alpinestars Tech 7 Crosstövlar

Säkra mellanvalet

Alpinestars Tech 7 Crosstövlar

Läs mer!


Sidi Crossfire 3 SRS Crosstövlar

Top of the Line

Sidi Crossfire 3 SRS Crosstövlar

Läs mer!

Se bästa pris hos Amazon
Se bästa pris hos FC-moto

När det är dags för nya crosstövlar är vår rekommendation att du alltid också ska köpa just nya stövlar. Även om du skulle ha en väldigt tajt budget.

Det kan vara lockande att välja ett par billigare begagnade. Men du kan aldrig riktigt veta vad ett par begagnade MX-stövlar har varit med om. Även om säljaren verkar trevlig och ärlig.

Motocrosstövlarna utsätts för mycket påfrestningar och tar en hel del stryk när du kör. Så dess kvalitet är viktigt. Men även om du behöver kvalitet så måste inte det vara lika med ett par väldigt dyra stövlar.

All din mx-utrustning måste vara av hyfsad kvalitet för att tåla du kommer utsätta den för. Men många ingångsstövlar är rimligt prissatta och håller faktiskt förvånansvärt bra.

Bästa Crosstövlar – budgetpris & för dig som är nybörjare

1. Fox Comp – Crosstövlar

Fox Comp crosstövlar

Till Fox Comp stöveln har Fox hämtat mycket inspiration från premiumstöveln Instinct. Så i denna budgetstövel får du en del premium funktioner.

Här får du riktigt bra skydd, kanske det bästa i klassen. Detta görs möjligt av ett kraftigt TPU skenbenskydd på framsidan av stöveln, nydesignade värmeskydd och en komplett tå- och hälbox. Gummit i yttersulan gör också att du får bra och tryggt grepp om fotpinnarna.

Det nya snörsystemet på insidan är enkelt och hjälper stöveln att forma sig runt din fot och smalben.

De två övre Activelock spännena och det lägre ”Instinct” spännet är alla justerbara och hjälper verkligen till så att foten sitter och känns skyddad.

Fox Comp stövlarna passar dig med stora och breda vader riktigt bra.

Något vi uppskattade var att stövlarna inte behövdes köras in. Direkt från kartong så var de relativt bekväma. Dessutom höll de sig förvånansvärt torra när det blev blött och lerigt.

Vi hade lite problem att knäppa det nedre spännet men när vi väl fick till det så satt de skönt runt foten.

Efter en dags körning kan vi med eftertryck säga att det här är ett par riktigt bra motocrosstövlar. De erbjuder bra allroundprestanda och är riktigt snygga också. Perfekta för nybörjaren!

Storlekar41 till 49
Färger7 alternativ
Vikt4037 g
Garanti1 år
SlutsatsInstegsstöveln Fox Comp är en robust konkurrent laddad med bra egenskaper. 4-spännes systemet håller dig stadig oavsett vilken terräng du möter, den tjocka gummiyttersulan håller dig på plats och TPU-plätering ger dig skydd. Kompatibel med knästöd och designad för breda vader. En stövel du kommer att vara nöjd med!

2. Alpinestars Tech 3 – Crosstövlar

Alpinestars Tech 3 Crosstövlar

Alpinestars är en auktoritet på marknaden när det kommer till crosstövlar, det vet du förmodligen. Så det kommer säkert inte som någon större överraskning att även deras budgetstövel, Tech 3, är en riktigt bra produkt.

Stöveln är tillverkad av lätt mikrofiber vilket ger en flexibel, hållbar och tålig stövel.

Mycket av Tech 3:an består av TPU. Det ger en bekväm men ändå skyddande stövel. Det är TPU i vaden, smalbensplattan samt vid anklar och häl.

Tech 3:an upplevde vi passade väldigt bra för åkare med breda fötter (och vader). Den skuminjicerad stoppningen runt fot och anklar kändes både komfortabelt som att det gav ett bra skydd.

Tåboxen stod emot en del stryk men gav ändå bra känsla vid åkningen.

3-spännesystemet behåller tidigare inställningar och vi tyckte det gick snabbt och smidigt att öppna och stänga. Men det ger inte samma sköna känsla som ett 4-spännesystem. Alla spännen är dessutom utbytbara.

Att det går byta ut delar på crosstövlarna blir bara mer och mer vanligt. Och det gäller på Tech 3:an också. Alla spännen är som sagt utbytbara liksom EVA fotbädden.

Alpinestars Tech 3 är en av de bästa budgetstövlarna på marknaden och de är ett smart val för dig som vill ha en ”billig” stövel som ger ett bra grundläggande skydd.

Storlekar38 till 52
Färger8 alternativ
Vikt3946 g
Garanti1 år
SlutsatsAlpinestars Tech 3 är en solid CE certifierad instegsstövel. Här får du en snyggt designad produkt som ger dig bra skydd. Den har ett förstärkt fotskal, TPU-funktioner, en skuminjicerad fotled och passar ganska bra oavsett vadstorlekar.

3. TCX X-Blast – Crosstövlar

TCX X-Blast Crosstövlar

TCX X-Blast är en riktigt bra instegsstövel som passar både för MX som enduro. Den ger många gånger ett mer robust skydd än vissa andra jämförbara modeller.

Den övre elastiska muffen hjälper till att hålla grus och jord borta från att ta sig in i stöveln. Faktiskt på ett bättre sätt än andra stövlar.

X-Blasts stövelinsida har AIR-TECH foder, värmeskydd i mocka och stoppning som ger ditt ben och fot en mjuk plats att landa på utan att kompromissa med stöd. Denna solida innerkonstruktion stärks sedan med en PU-tåhätta, kraftigt smalbensskydd och smidig innermanschett.

Till i år har TCX valt att uppgradera yttersulan i ett gummi från Goodyear. Detta är ett försök att matcha korsanvändningen som både MX och enduro körning kräver.

X-Blast kommer också som standard med metallhätta som ett extra lager av skydd när du kör i väldigt stenig terräng. Den anatomiskt designade (och utbytbara) innersulan var riktigt bekväm och höll foten stilla.

X-Blast stöveln är bra designad och finns att köpa till en rimlig prislapp. Den överraskar faktiskt och sett till värde för pengarna är den ett fullgott alternativ.

Storlekar38 till 49
Färger5 alternativ
Vikt2000 g
Garanti1 år
SlutsatsInstegsstöveln TCX X-Blast erbjuder högklassig hållbarhet för en prislapp som få kan matcha. Du får Goodyear gummiyttersula, komfortstoppning och stretchdamask som garanterar en säker och pålitlig körning. Insidan av stöveln har andningsbara material och på utsidan finns värmeskydd i mocka och 4 st smidiga spännen.

4. O’Neal Rider – Crosstövlar

O'Neal Rider Crosstövlar

O’Neals Rider stövel är kanske till utseendet inget som står ut. Men den är ett bra val för dig som gillar en stilren stövel. Finns också i barn- och damstorlekar. Så en crosstövel för hela familjen.

Precis som X-Blast stöveln ovan har Rider modellen också en balanserad Goodyear-sula som bidrar till ett bra grepp. Kombinationen av en vadderade innersula och generöst hälstöd ger din fot en bra känsla av komfort.

Stöveln har ett justerbart 4-spännessystem och det bidrar till att den sitter stadigt om foten och benet, men utan att klämma. Spännena är även utbytbara.

Air mesh på insidan hjälper till att hålla fötterna svala och ventilerade. Värmeskyddet är av syntetiskt läder och gör det de ska. Den har flera metallförstärkningar och formgjutna skyddsplattor som hjälper till att hålla din fot och smalben väl skyddade.

När vi testade stövlarna tog de lite längre tid än andra att köra in. Så det får förmodligen även du räkna med.

Har du stora vader och bredare fötter så kommer du gilla denna stövel. Den har en generös passform och den bakre dragfliken gör det smidigt att få i foten.

Metallskyddet för tårna är lite skrymmande men ger samtidigt en känsla av skydd som aldrig ska underskattas.

O’Neal är ett mx varumärke som kanske inte är jättekänt för den breda massan men den här crosstöveln är ett bra köp för dig som är nybörjare eller letar efter en budgetmodell. Den är säker, välgjord och kommer hålla & stå emot slitage för en lång tid framåt.

Storlekar39 till 49
Färger6 alternativ
Vikt3674 g
Garanti1 år
SlutsatsÄven om O’Neal egentligen funnits länge så är det först på senare år de tagit fram väldigt prisvärda produkter. Och den mer än rimligt prissatta Rider stöveln är inget undantag. Du får en stövel som gör det den ska och samtidigt är skön nog för långa dagar på hojen.

Bästa Crosstövlar – mellanpris & för dig som kört ett par år

1. Alpinestars Tech 7 – Crosstövlar

Alpinestars Tech 7

Alpinestars har designat en verkligt innovativ produkt med Tech 7 stöveln. Denna anatomiskt designade crosstövel ger dig flexibilitet, skydd och komfort. Vilket gör den till en av de bästa i mellanklass segmentet.

Den CE-certifierade Tech 7:an togs fram för att främja åkkänsla och kontroll samtidigt som den fortfarande ger dig en säkerhetsnivå som förväntas av en riktig motocrosstövel.

Ovandelen i mikrofiber är stöttålig och ska även vara vattentålig. När det gäller fotledsskydd har Tech 7 en biomekanisk led för pålitlig stabilitet.

Den har ett fotledskydd som är förankrat i sulan och som hjälper mot och förhindrar vridningsskador. Yttersulan är integrerad och vi kände oss trygga när vi stod på pinnarna. Bra fäste helt enkelt.

När vi testade Tech 7:an kunde vi snabbt konstatera vissa saker. Vi gillade det smarta spännesystemet med dess minnesinställningar och snabbkoppling.

Stöveln är skön att köra med. Du har god kontroll och den låga tåboxen ger dig bra kontakt och känsla med både växelspak som bromspedal.

Den utökade mikrofiberdamasken hjälpte till att hålla skräp som grus & jord borta från att komma in i stöveln när vi körde. Något vi uppmärksammande var att den var sådär när det var riktigt blött. Vi blev lite blötare än förväntat faktiskt.

Den konsekventa passformen hos Alpinestars Tech 7, tillsammans med den urtagbara anatomiska innerskon och smarta spännen gör den till ett genomtänkt val för dig som huvudsakligen kör cross. Men för du som ofta kör när, eller där, det är väldigt blött kanske ska fundera på andra alternativ.

Storlekar38 till 52
Färger9 alternativ
Vikt4014 g
Garanti1 år
SlutsatsAlpinestars Tech 7 är numera en mellanklasstövel. Men den har många egenskaper som vi nästan klassar som premium. Med utbytbart fotinlägg, låg tåbox och ovandel i mikrofiber är du garanterad en bekväm men säker åktur.

2. Leatt 5.5 – Crosstövlar

Leatt 5.5 Crosstövlar

Tre års utveckling ledde fram till Leatts 5.5 stövel. Och den gör oss inte besvikna. Flera nya intressanta egenskaper och funktioner gjorde oss faktiskt glatt överraskade.

Skenbensskyddet är kraftigt men ändå följsamt. Du får bar grepp om hojen. Nere vid fotinsidan hittar du ett 3D-format stötskum och en ankelbox med heelgrip som underlättar för dig som gillar att åka ståendes mer över tårna.

Leatt 5.5 är CE-certifierad och har deras egna LockOut-teknik för att reducera risken för översträckning av fotled och ben. LockOut-systemet är testat och det finns konkreta siffror som backar upp detta upp. Det bidar till att minska kraften mot ankeln med 37 % och mot knöt med 35 %.

Stövelns manschett stängs med hjälp av deras SlideLock system. Ett annat innovativ designval som på ett bekvämt sätt sluter toppen av stöveln mot benet för att undvika att grus mm kommer in.

Något annat vi gillade var att de direkt kändes bekväma, redan på första turen. En så här robust och designad stövel kan kännas stela till en början men inte denna.

De är dock tyngre än vissa andra jämförbara modeller och är nog lite bättre lämpade för åkare med bredare fötter.

Med tanke på dess säkerhetsegenskaper och vikt skulle vi vilja hävda att denna stövel är perfekt för dig som mest kör enduro. Dock finns det inget som säger att Leatt 5.5 skulle göra bort sig på crossbanan heller.

Storlekar40,5 till 48
Färger5 alternativ
Vikt4536 g
Garanti1 år
SlutsatsLeatts 5.5-stövlar utvecklades under tre år innan de släpptes på marknaden. Och det visade sig vara en bra taktik. Den låga tåboxen, kombinerat med greppig ankel låda och anti-glid teknologi ger en helt klart tillfredsställande stövel som är lätt och smidig att köra i.

3. Sidi Crossfire 2 SRS – Crosstävlar

SIDI Crossfire 2 SRS Crosstövlar

Crossfire 2 stöveln är Sidis alternativ i mellansegmentet. Ett mellanpris alternativ som ändå erbjuder några av de egenskaper gjort storebror Crossfire 3 SRS-modellen så populär.

Till att börja med så är Crossfire 2 SRS så klart kompatibel med Sidis SRS (ersättningssystemet för sulor). Detta innebär att du kan välja och byta till olika sorters sulor, både för enduro som supermoto.

Insidan av Crossfire 2 är utrustad med en kombination av Air Teflon mesh och Cambrelle. Detta bidrar till en ultratorr och bekväm känsla. Skyddsplattan på stövelbenet är utbytbar och helt sömfri.

En robust gummisula säkerställer greppet om fotpinnen, den solida ankelleden och Dual-Flex-systemet erbjuder överlägset skydd mot skador.

När vi testade Crossfire 2 stöveln kunde vi konstatera att den anatomiskt formade hälsektionen var suverän när det gällde att hålla fötterna på plats, även i tuffare terräng. Den lite större tåboxen gör stöveln lite skrymmande men vi kände inte att den störde på något sätt känslan.

Vi uppfattade det också som att Crossfire 2 har en mer smal passform än andra jämförbara modeller. Detta kan påverka de med större breda fötter. Kanske bäst att gå upp i storlek.

Med alla de smarta egenskaper och utbytbara delar som SIDI Crossfire 2 erbjuder är den utan tvekan ett bra val i mellansegmentet.

Storlekar40 till 48
Färger9 alternativ
Vikt3992 g
Garanti2 år
SlutsatsDe utbytbara delarna på Crossfire 2 gör den till ett bra köp för dog som brukar gå hårt åt dina stövlar. Tålig gummisula & pålitligt Dual-Flex-system erbjuder seriöst skydd och en bekväm, men något smal, passform.

4. Gaerne GX1 – Crosstövlar

Gaerne GX1 Crosstövlar

Gaerne har gjort sig ett namn genom att tillverka högkvalitativa crosstövlar. Och Gaerne GX1 är inget undantag. Tillverkad i Italien med stor hantverksskicklighet gör att du kan vara säker på att dessa stövlar kommer kunna stå emot det slitage som din körning kommer utsätta dem för.

Den lätta designen på GX1 gör den till en solid mx stövel, perfekt för allroundbruk. Den erbjuder dock inte lika mycket ankelskydd som storebror, SG12. Men egenskaper som formsydd innersula, nydesignat 4-spännessystem med mera gör dem till en bra mellanmodell.

Efter att ha kört med dem kan vi konstatera att det är en mjuk och bekväm stövel. Även direkt ur kartong. Men dess lite mjuka intryck plus avsaknad av sulmönster kanske inte gör dem till det bästa enduroalternativet.

Åkare med större vader, alltså inte undertecknad, tyckte att GX1 var lätta att ta på sig och fungerade bra i kombination med ett par knee braces. Tåboxen är ganska bred och upplevdes av vissa som stor till en början men att man sedan vande sig.

Storleksmässigt ligger den hyfsat rätt men några fick gå ner i storlek. Något annat som vissa av oss anmärkte på är att de är lite högljudda, ett ”squeekande” hörs. Först och främst när man går i dem dock.

GX1 stövlarna är först och främst lämpad för mx men går att använda till enduro också. De är ett par solida stövlar som gör det som förväntas av dem. Inget dåligt val alls!

Storlekar39 till 48
Färger5 alternativ
Vikt3992 g
Garanti1 år
SlutsatsGaerne GX1 erbjuder en rejäl italiensk konstruktion och pålitlig spännen (som är utbytbara). Stövlarna är riktigt sköna och ett bra val för dig som letar crosstövel i mellansegmentet. Speciellt för dig om letar en bredare stövel.

Bästa Crosstövlarna – top of the line & för dig som vill ha det bästa

1. Sidi Crossfire 3 SRS – Crosstövlar

Sidi Crossfire 3 SRS Crosstövlar

Med massor av förbättringar jämfört med den tidigare modellen är Sidis Crossfire 3 SRS en top of the line crosstövel packad med innovativ teknik som både skyddar som hjälper dig hantera hojen på bästa sätt. Ett perfekt val!

Tålig Cambrelle, Teflon mesh och andningsbar nylon kombineras på stövelns insida och det ger inte bara en tålig innersko utan också hög nivå av komfort och skydd.

Att ställa in Dual-Flex-remmarna är enkelt då de kommer med ”minne” för enkel på- och avtagning. Faktum är att CamLock-spännena och remmarna på Crossfire 3 SRS i stort är de enda detaljerna som förts över från den tidigare Crossfire 2 SRS modellen. Inte för att ”spara” utan bara därför de redan var så funktionella och populära.

Crossfire 3 har två olika ledsystem. En nere vid ankeln som förhindrar översträckning där. Den andra sitter ungefär mitt på stöveln och bidrar till en mer flexibel fit och passform.

Insidan av stöveln är också justerbar vilket är perfekt för dig med lite större vad eller som kör med någon typ av knästöd. Minimalt med innerfoder bidrar också till att fötterna hålls relativt svala när vi körde.

Direkt ur kartong så kan stöveln upplevas som stel men när du väl tar på dig den försvinner de tankarna. Crossfire 3 SRS är extremt följsam och bekväm. Men den är ändå med hjälp av de olika flex och blockeringssystemen ett tryggt val, speciellt för oss med tidigare ben- och fotledsskador.

Skenbensskyddet är stygnfritt och skruvmonterat, vilket så klart innebär att det också är helt utbytbart.

Sidi Crossfire 3 SRS erbjuder både det premiumskydd som krävs för dig som både kör i skogen som på crossbanan. Plus att de kommer att hålla länge då väldigt många delar på stöveln är utbytbara. Ett kanonköp!

Storlekar40 till 47
Färger12 alternativ
Vikt3992 g
Garanti2 år
SlutsatsSidi Crossfire 3 SRS-stöveln är idealisk för en dig som vill ha det bästa. Priset är högt ja, men du får väldigt mycket stövel för pengarna. Dessutom är otroligt mycket av stöveln utbytbart så den kommer garanterat hålla flera säsonger.

2. Alpinestars Tech 10 – Crosstövlar

Alpinestars Tech 10 Crosstövlar

Alpinestars CE-certifierade Tech 10 MX-stövlar anses av många vara de bästa på marknaden. Stöveln är packad med genomtänkta funktioner och egenskaper som håller dig trygg och säker samt hjälper dig med din körteknik.

Den främre flexramen, Frontal Flex Frame förhindrar översträckning och ger lagom med flex. Detta hjälps sedan av det yttre skalets ankelkontrollsystem som erbjuder riktigt bra stötskydd. Sedan tillkommer då TPU-bakbensskydd som också hjälper till att förhindra hyperextension och kontrollerar så att rätt flex finns.

Tech 10 levereras som standard med mocka i hälområdet som ger ett extra grepp. Yttersulan är omdesignad och har en skulpterad form för att bättre hantera lera och väta.

Den utbytbara anatomiska EVA-fotinsatsen hjälper till att centrera din fot. Du får en jämn viktfördelning över fotpinnarna.

När vi testade dem så krävdes lite inkörning. Men sedan hittade vi en riktigt go känsla både med fotpinnar och växel/broms. Stövelns känns trygg men inte på ett sätt som minskar känslan. Den är mjuk och följsam men så fort du snabbt tvingas sätta ner foten känner du direkt hur stabil stöveln är.

Vissa upplever dock att de slits mer än andra stövlar, speciellt yttersulan. Men det verkar vara ganska individuellt då andra inte upplever samma.

Tech 10-or kändes också varmare än andra modeller. På höst/vintern kan det vara bra men om du är någon som svettas väldigt mycket och lätt blir varm om fötterna är det värt att tänka på.

Alpinestars Tech 10 är en av de absolut bästa motocrosstövlarna (kanske den bästa). I denna stövel får du massor av smarta funktioner som inte bara håller dig väl skyddad utan också hjälper dig med din körteknik. Dessutom är flera delar av stöveln utbytbara om något skulle gå sönder eller slitas ut.

Storlekar40,5 till 49,5
Färger11 alternativ
Vikt4082 g
Garanti1 år
SlutsatsAlpinestars Tech 10 är laddad med säkerhetsfunktioner för att förhindra hyperextension och omfördela alla krafter som foten utsätts för när vi kör. Den nydesignade sulan som ger riktigt bra körkänsla när du står på pinnarna är bara en suverän detalj. Om nu inte prislappen skrämmer bort dig så har du här en fulländad motocrosstövel!

3. Gaerne SG12 – Crosstövlar

Gaerne SG12 Crosstövlar

Ett av de mest etablerade namnen inom mx- och endurostövlar. Gaerne SG12 är av högsta kvalitet och det italienska märkets top of the line stövlar är fullpackade med funktionella egenskaper.

Gaerne är ute efter att designa de absolut bästa cross och endurostövlarna och det märks.

SG12-orna är utrustade med det patenterade ”Dual Stage Pivot System”. Ett ledat tvåstegs system som gör att fotleden rör sig anatomisk korrekt. Samtidigt som det ger ett exemplariskt skydd mot vridning- och kompressionsskador.

Den smala låga tåboxen ger bra växlingskontroll dock utan att kompromissa med skyddet. Den metallförsärkta hättan kommer ge dina tår det skydd de förtjänar.

I likhet med Sidi använder sig Gaerne av en hälskyddsdesign för att absorbera kraftiga kompressioner som ofta inträffar när du kör. Denna funktion är något vi verkligen gillar. För även om du är följsam och kör mjukt så kommer saker att hända och då och då kommer det oväntade hända.

Stövlar är verkligen komfortabla och följer fot och ben. De har dessutom en smart lösning där du kan skruva bort en del av stövelskaftet för att göra mer plats för en bredare vad eller ett par knee-brace.

SG12-orna är lite åt det större hållet. Så för vissa kan det vara läge att välja en mindre storlek än den du vanligen kör i. Har du breda och stora fötter och vader kommer den dock passa perfekt.

Fyra lätta aluminiumspännen håller stöveln på plats utan att klämma och den genomtänkta toppdamasken är tillverkad i patenterat schweiziskt tyg och är både stretchig och bra på att hålla borta damm och smuts.

Insidan av stövelskaftet är pålitligt och ger både bra grepp om hojen som skydd från värme.

Med god hantverkskänsla och genomgående hög kvalitet. Plus smarta skyddslösningar så kan vi med lätthet säga att Gaerne SG12 är en av de bästa motocrosstövlarna på marknaden.

Storlekar41 till 48
Färger9 alternativ
Vikt1814 g
Garanti1 år
SlutsatsGaerne SG12 stövlarna är en högkvalitativt modell som kommer hålla dig skyddad. Det nya tvåstegs pivotsystemet kombinerat med formade smalbensskydd och en slimmad tåbox – ger dig en av de bästa stövlarna på marknaden idag.

4. Fox Instinct – Crossstövlar

Fox Instinct Crosstövlar

Fox har nyligen uppdaterat sin top of the line mx-stövel, Instinct. Den är packad med innovationer och smarta egenskaper. Designad och utvecklad för att förbättra dig som åkare och din hojkontroll samtidigt som den ger dig det bästa skyddet.

Den förbättrade innerdesignen gör det lättare att få på sig stöveln och den erbjuder en komfortabel och trygg känsla direkt ur kartong. Stöveln har ett gångjärnslåsning som både ger sidostöd och förhindrar risk för översträckning av fotleden.

Passformen på Fox Instinct upplevde vi som något smalare. Så du som har breda fötter bör gå upp i storlek.

Fox exklusiva Duratac gummiblandning i sulan ger superbt grepp och verkar även kunna ge en lång hållbarhet.

Spännsystemet är enkelt att hantera och hjälper till att hålla foten på plats. Vi upplevde inget glapp eller att hälen lyfte när vi körde.

Dess smala tåbox var uppskattad och hjälper till att få en bra känsla vid växling och hojkontroll.

Fox designteam har varit uppmärksamma och gått in på detaljer och innovationer inom områden som viktbesparing, komfort och säkerhet.

Även om sulan typ är den enda utbytbara delen på Fox Instinct motocrosstövlarna så gör alla små smarta detaljer den till en av de bästa MX-stövlarna för alla förare som kör mycket och har höga krav.

Storlekar41 till 49
Färger6 alternativ
Vikt7257 g
Garanti1 år
SlutsatsPremiumstöveln från Fox Racing, Instinct, är idealisk för slitage. Den utbytbara innersulan hjälper till att hålla dig bekväm och fräsch medan Duratec yttersulan och som värmeskydd ger skydd och en trygg körkänsla. Med gångjärnssystemet skyddas flera av fotens leder från översträckning.

Det här ska du titta efter & tänka på när du väljer Crosstövlar

Det är vanligt att stövlarna inte får den uppmärksamhet som de förtjänar. Det är ju ”bara” stövlar liksom.. Men de skyddar inte bara dina fötter och vrister. De hjälper dig också att hantera hojen, hjälper dig helt enkelt köra bättre.

Utseende och färg är så klart en egenskap att hålla koll på men den är inte viktigast. Här är de 6 som vi främst tycker du ska fokusera på innan du bestämmer dig.

Passformen

Som så mycket annat gäller det att stövlarna passar dig. Och då framför allt dina fötter. För våra fötter ser väldigt annorlunda ut. En crosstövel som din kompis gillar kanske inte alls fungerar för dig.

Mycket handlar om att läsa på och testa. Men tänk också på vaden. Vi har alla olika stora vader. Dessutom sticker ofta knäskyddet ner i stövelskaftet.

Komfort

Hänger så klart ihop med passformen men du vill ha en stövel som styv men ändå följsam och flexibel. Den ska heller inte klämma åt någonstans på foten eller vaden.

Att hyfsat enkelt komma i och ur är också att föredra. Vi har väl alla stått där och försökt komma ur stöveln efter en hård dags körning.

Skydd och support

Du vill direkt känna att stöveln ger dig ett bra skydd. Känna en stabilitet över vristen och ankeln. Du vill gärna ha en tå-box där dina tår känns väl skyddade.

Konstruktion

Här är spännena en viktig del. En del handlar om personliga preferenser men att enkelt kunna båda stänga och knäppa upp spännena är viktigt. En slimmad stövel med hyfsat integrerade spännen så att du inte riskerar att haka i eller fastna i nått på banan eller spåret.

Betalar du tusentals kronor vill du också veta att stöveln kommer hålla för körning i åtminstone ett år framåt, helst längre så klart.

Sulan

Sulan är en central del i din stövel. Den syns kanske inte så mycket men den har en stor del i känslan mellan dig och hojen.

Sulan ska vara styv och klara av vassa fotpinnar. Men den måste samtidigt vara mjuk och ge dig det fäste som krävs. Dessutom ska den vara uthållig. En utsliten sula samtidigt som resten av stöveln är i bar skick är riktig tråkigt.

Vikten

Inte den mest viktiga faktorn men ändå värd att hålla lite koll på.

Tänk på hur ofta du lyfter foten och benet. Tänk alla kurvor. Om du sedan lägger ihop allt så kommer du att komma upp i många lyfta kilon. En lättare stövel är alltid att föredra. Så länge det inte har skett på bekostnad av styvhet eller komfort.

Du vill att du, din utrustning och din motorcykel ska var så lätta som möjligt.

Vi sammanfattar

När du kör motocross och enduro är crosstövlarna en av de viktigaste produkterna i din skyddsutrustning. Vi skulle vilja hävda att det egentligen bara är hjälmen som är viktigare.

Därför är det av högsta vikt att du köper ett par riktigt bra stövlar från ett av de mer etablerade märkena. Alla de stövlar vi listat här ovan, oavsett prisnivå, är bra köp.

Bästa köpet för dig beror på din budget:

Lycka till med ditt val och köp. Och du, kör säkert där ute!

Läsa mer?

Lämna en Kommentar

Din e-postadress publiceras ej och syns alltså inte för andra. Obligatoriska fält är markerade.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ta del av det senaste inom MX-världen?