UPPdaterad: 2023-02-28

0 Kommentar

Bästa Crosshjälmen 2023 – hitta din nästa MX hjälm

Att försöka hitta den bästa motocrosshjälmen kan vara lite lätt överväldigande. Det finns så många olika alternativ där ute att köpa.

Hur ska du kunna navigera och välja mellan alla olika märken, skyddssystem, former, vikter och färger som finns tillgängliga utan att det blir för mycket information?

Precis med den frågeställningen gick vi in för att här göra det lite lättare för dig. Här kommer vi att ta en djupare titt för att hjälpa dig hitta den perfekta crosshjälmen för dig och ditt huvud.

Less go!

Dags att köpa ny Crosshjälm – börja här

6D ATR-2 Crosshjälm

Säkraste hjälmen

6D ATR-2 Crosshjälm

Läs mer!


Bell Moto-10 Spherical Crosshjälm

Bra på allt

Bell Moto-10 Spherical Crosshjälm

Läs mer!

Se bästa pris hos FC-moto

Alpinestars SM10 Crosshjälm

Mest förbättrade

Alpinestars SM10 Crosshjälm

Läs mer!

Hjälmsäkerhet

Säkerheten är självklart det viktigast när det kommer till hjälmar överlag och naturligtvis även för motocross och endurohjälmar.

Därför är det också det som vi främst fokuserar på här. Ditt huvuds säkerhet.

Alla hjälmar vi rekommenderar är säkra och har de senaste årens utvecklade säkerhetstekniker. Men de skiljer sig ändå åt.

För olika märken satsar på olika tekniker och system. Därför gör vi här vår bedömning efter våra och andras tester. För tyvärr saknas ett helt oberoende testcenter som tester alla olika crosshjälmar enligt en uppsatt kravlista.

Vad vi istället har är olika certifieringar. Det finns faktiskt över 6 olika certifieringar där de vanligaste är:

  • DOT
  • Snell
  • ECE

Vår favorit bland dessa är ECE.

7 Bästa Crosshjälmarna 2023

1. 6D ATR-2 – Crosshjälm

6D ATR-2 Crosshjälm

Även om 6D Helmets är ett i sammanhanget relativt ungt företag har de redan etablerat sig som en av de absoluta ledarna inom hjälmsegmentet.

Hela 6D:s forskning och utveckling är 100% fokuserad på att ta fram de bästa och säkraste crosshjälmarna.

Men även om företagets skyddsteknik är ”the main selling point” så nämner många åkare även hur komfortabla deras hjälmar är att köra med.

6D ATR-2: nyckelegenskaper

ODS Teknologin

Den patenterade Omni-Directional Suspension (ODS) teknologin anses vara en av de mer innovativa säkerhetssystemen hos alla crosshjälmar.

ODS™ är en avancerad fjädring mellan de inre skalen av EPS-lagren som dämpar och fördelar stötkraft mer effektivt än det traditionella inre skalet.

Denna teknik minskar mängden energi som överförs från hjälmen till din hjärna om (eller när) du kraschar och slår i huvudet.

Med denna unika design hanteras låg-, medel- och höghastighetspåverkan plus även både linjära och vinkelräta riktningskrafter.

Elastomeric Isolation Damper

ODS-tekniken använder 27 dämpare i hjälmens konstruktion.

Dämparna arbetar unisont för att isolera slagenergin och få bort den från att överföras till ditt huvud. De sitter mellan de två lagren av EPS liner och håller på så sätt båda lagren i rörelse.

Varför vi valde 6D ATR-2

Utöver säkerhetsegenskaperna finns det flera andra funktioner som vi verkligen gillar.

Designval som ger en tryggare hjälm

Design som ger extra plats för nyckelbenet vilket minimerar risken för nyckelbensfrakturer om du kraschar.

Ett speciellt utformat parti över hakan som fördelar stötkraften över ett större område. Detta gör i sin tur att risken för skada på haka, käke och bröstben minskar drastiskt om du skulle gå omkull.

Smart ventilationssystem som ger utmärkt luftflöde

ATR2 har flera Integrerade ventilationsöppningar i pannan och runt hakan. Tillsammans med luftintaget på baksidan skapas ett optimalt luftflöde samtidigt som fukt och svett släpps ut. Det ger i sin tur en sval och luftig mx-hjälm när temperaturen stiger.

Väldesignad skärm

Skärmen på ATR-2:an är resultatet av utveckling och feedback från förare som har varit i ”skiten” så att säga. Dess facetterade form blockerar grus och sten som stänker upp.

Om du någonsin fått en riktigt munfull med sprut från någon annans bakhjul så vet du hur viktigt det kan vara.

En av de lättaste hjälmarna på marknaden

Trots alla säkerhetsfunktioner och innovationer är hjälmen med sina +/- 1250 gram ändå en av de lättare.

En låg vikt bidrar till att minska dess påverkan på din nacke och under långa turer gör detta väldigt mycket för din allmänna kondition och hur trött du blir.

ATR-2s garanti

När du betalar premiumpris för något som en motocrosshjälm så vill du självklart veta att den kommer hålla så länge som möjligt.

6D har designat ATR-2 för att den ska kunna användas och de ger tre års garanti som bevis på hur mycket de tror på sina hjälmar.

StorlekarXS, S, M, L, XL
Färger+15 alternativ
Vikt1250 g
Garanti3 år
CertifieringarDOT, ECE 22-06, ACU och ASTM
SlutsatsTrots att 6D är ett ungt företag har deras research och produktutveckling gjort att de idag är ett hjälmföretag i framkant. ATR-2 är en väldigt säker hjälm som skyddar dig så bra som en crosshjälm idag kan. Ett väldigt smart köp!

2. Bell Moto-10 Spherical – Crosshjälm

Bell Moto-10 Spherical Crosshjälm

Bell har producerat marknadsledande motorsportsutrustning och hjälmar sedan 1954. Många är Bells alla olika hjälmmodeller. Men med Moto-10 tar de ytterligare ett steg in i framtiden.

Hjälmen har ett TeXtreme segmenterat 3K-kolfiberskal vilket gör den till en av de lättare modellerna samtidigt som den också är en av de säkraste.

Högkvalitativa material, unika egenskaper och detaljnivå gör denna till en av våra vinnare.

Moto 10 Spherical är snygg

Moto-10:an är fullpackad med smarta funktioner och säkerhetsegenskaper men vi måste också slå ett slag för hur snygg hjälmen är.

Vi vet att Bells lite bredare hjälmdesign är en vattendelare men vi tycket att den absolut är en av de snyggast på marknaden och detta ska inte underskattas.

Självklart är säkerheten det absolut viktigaste. Men med de summor som måste upp så ska man ändå också gilla hjälmens utseende.

Varför vi valde Bell Moto-10 Spherical

MIPS Spherical

Moto-10 Spherical är som namnet avslöjar en mx-hjälm med MIPS nya Spherical Technology™.

Denna högteknologiska rotationssystem sprider kraftenergi och minskar rotationsenergiöverföringen från hjälm till ditt huvud.

Systemet gör kortfattat så att hjälmens yttre skyddslager kan rotera runt det inre.

Treskiktssystemet är designat för att klara av stötar i låg, medelhög och snabb fart. Vart och ett av de tre lagren reagerar i enlighet med påverkan, vilket ger dig rätt skydd vid rätt tidpunkt.

Passformen

Moto-10 har en sorts segmenterad konstruktion som automatiskt anpassar sig till ditt huvuds form. Med denna rätt passform kan effekthanteringssystemet fungera mycket mer effektivt.

Ventilationen

Bell har här lyckats förbättra det redan effektiva Velocity Flow ventilationssystemet. Detta ger ett oöverträffat luftflöde inne i hjälmen och runt haka och pannan. Det effektiva luftflödet håller nere temperaturen inne i hjälmen.

Tvättbar inredning

Insidan av en mx-hjälm får ta hand om en hel del svett och smuts. Moto-10 tycker vi hanterar detta på ett bra sätt. Dessutom bidrar Bells magnetiska system till att det är superenkelt att få ut inredningen så att den kan tvättas.

StorlekarXS, S, M, L, XL, 2XL
Färger13 alternativ
Vikt1390 g (ECE modellen)
Garanti5 år
CertifieringarDOT, SNELL och ECE
SlutsatsBell har sedan 1954 tillverkat säkra hjälmar för motorsportutövare och med sin M-10 Spherical börjar de ett nytt kapitel. Moto-10:an bygger på en massa nya säkerhetstekniker och funktioner som skal i 3K kolfiber, MIPS nya Spherical rotationssystem och mycket mera.
Se bästa pris hos FC-moto

3. Alpinestars Supertech M10 – Crosshjälm

Alpinestars Supertech M10 Crosshjälm

Alpinestars har en lång historia bakom sig men deras första hjälm, Supertech M10, lanserades först 2018.

Men som du självklart kan förvänta dig av Alpinestars så är M10:an en premium motocrosshjälm riktad mot förare som kräver det bästa. Det är inte heller så konstigt att mx-stjärnor som Jett & Hunter Lawrence kör i den (de får dock självklart bra betalt för detta 🙂 ).

Supertech M10 kommer i fyra skalstorlekar och är tillverkad av kolfiber. Detta är med och bidrar till faktumet att hjälmen är en av de absolut lättaste på marknaden.

En annan exceptionell detalj är dess ventilationssystem som är dels snyggt konstruerat med hela sexton inläpp och fem ”utgångar”. M10:ans ventilationssystem bygger på flera kanaler som genom hjälmens portsystem riktar och transporterar bort varm luft bort från huvudet.

Alpinestars säkerhetsfunktioner inkluderar avtagbara kindkuddar med infällbara remmar och ett komplett MIPS (Multiple-direction Impact Protection System).

MIPS är som du kanske redan vet en blandning av två lager som gör att fodret kan rotera inuti hjälmskalet för att minska sidokrafterna.

M10 är dessutom Eject-kompatibel. Så det dynamiska uppblåsningssystemet behöver ingen modifiering för att kunna användas.

Varför vi valde Alpinestars SM10

Justerbar position på huvudet

Den översta linern i MIPS-systemet har tre olika fästpunkter. Detta finjusterade system (A-Head justeringssystem) låter dig justera skalet runt innerfodret för att få det att sitta högre, lägre eller i en annan vinkel på huvudet.

Nyckelbenskydd

Extra säkerhetsegenskap i form av en gummerad ribba längs hjälmens bas. Denna ger en mjukare och mer absorberande hjälmkant som skyddar ditt nyckelben om du skulle gå i marken riktigt hårt.

En superbred 26-millimeters hakrem ger extra skydd och komfort.

Extremt lätt

Alpinestars M10 landar på dryga 1240 gram på vågen. En av de absolut lättaste på marknaden. Något gör den till en vinnare i längden, speciellt för dig som gillar långa körpass.

Kompatibel med vätskeryggsäckar

M10:an har speciella utskärning på båda sidor av hjälmskalet så att du får plats med vattenryggsäck och slang utan att det tar emot eller stör nämnvärt mycket.

Hjälmpåse och extra skärm medföljer

Med hjälmen medföljer en smart hjälmpåse och en extra skärm. För dig som tidigare smällt en skärm så är det skönt att veta att extra finns tillgängligt utan att behöva jaga runt online.

StorlekarXS, S, M, L, XL, 2XL
Färger9 alternativ
Vikt1240 g (ECE modellen)
Garanti1 år
CertifieringarDOT och ECE
SlutsatsMed dess kolfiber skal och imponerande ventilation så är är SM10 redo för att användas, mycket. Hjälmen är riktigt lätt och egenskaper som den patenterade storleksjusteringen är imponerande. MIPS gör inte valet svårare heller.

4. Fox Racing V3 RS – Crosshjälm

Fox V3 RS Crosshjälm

Fox Racing har tillverkat och sålt motocrossutrustning av hög kvalitet sedan 1974 och har snart alltså över 50 års erfarenhet av att designa fantastiska produkter. Ken Roczen och tidigare Ryan Dungey är två mx-förare i världsklass som sätter sin tillit till Fox-utrustningen.

Med V3 hjälmen har de ytterligare skruvat upp nivån. Här får du en motocrosshjälm av högsta kvalitet till ett mellanpris. Fox har uppnått en perfekt balans mellan hög säkerhet, sköna egenskaper och värde för pengarna.

StorlekarXS, S, M, L, XL, 2XL
Färger+20 alternativ
Vikt1220-1400 g
Garanti1 år
CertifieringarDOT och ECE 22.05
SlutsatsFox senaste mx-hjälm V3 RS är en säker hjälm packad med innovationer. MIPS, Dual density Varizorb EPS liner, magnetisk skräm med mera. Här får du en premiumhjälm till mellanpris, i alla fall i jämförelse med andra hjälmar i vår bästalista.

5. Troy Lee Designs SE5 Carbon – Crosshjälm

Troy Lee Designs SE5 Carbon Crosshjälm

Troy Lee Designs välkommar dig till nästa generation av SE-hjälmar med nya SE5 Carbon. SE-serien har omdefinierat rådande branschstandard och fortsätter nu att sätta ribban än högre med utvecklande styling och teknologi.

SE5 tar säkerhet och stil till en ny nivå. Här får du en hjälm med med oöverträffad teknik och aggressiv design.

StorlekarXS, S, M, L, XL, 2XL
Färger9 alternativ
Vikt1160 g (ECE modellen)
Garanti1 år
CertifieringarDOT och ECE
SlutsatsTLD är kända för sin banbrytande design men med SE hjälmarna är de också med och förbättrar hjälmsäkerheten. SE5 Carbon har MIPS integra, dubbeldensitets EPS liner, skal i karbon och mycket mer.

6. Fly Racing Formula Carbon – Crosshjälm

Fly Racing Formula Carbon Crosshjälm

Formula Carbon är den senaste modellen från Fly Racing. Hjälmen ger dig det totala skyddet ditt huvud förtjänar.

Hjälmen bygger på Adaptive Impact System (AIS), vilket är ett högpresterande system för strukturell konstruktion och energimjukande material. Varje lager av AIS (från RHEON) ger en bättre fördelning av kraften från en smäll. 12K kolfiberskalet ger inte bara en lättare hjälm utan också ett förbättrat motstånd mot skador.

Fly har lycktas tidigare med sin Formula serie och här tar de det till en ny nivå.

StorlekarXS, S, M, L, XL, 2XL
Färger11 alternativ
Vikt1290 g (ECE modellen)
Garanti1 år
CertifieringarDOT och ECE
SlutsatsMed en lätt vikt och förbättrad hals & axelkomfort är Fly Formula Carbon ett smart val för alla som är seriösa med sin körning. Säkerhetsegenskaper som ett flexibel skärm, RHEON Cells och Conehead EPS hjälper till att sprida ut energin från en eventuell smäll. Alltså mindre kraft för dig och ditt huvud att hantera.

7. Leatt Moto 9.5 Carbon – Crosshjälm

Leatt Moto 9.5 Carbon Crosshjälm

Leatts crosshjälmar bygger på 360 ̊ Turbine Teknologin. Hjälmen är fodrad med 360 ̊ turbiner vilka är skivor konstruerade av ett energiabsorberande material som är designat för att tillåta huvudet att röra sig något inuti hjälmen vid en smäll. Detta minskar rotation, både direkt som indirekt energi.

När hjälmen väl sitter på ditt huvud kommer du snart glömma att 9.5:an verkligen sitter där. Detta tack vare det lätta kolfiberskalet och det Pro-Fit-modulerande komfortfodret som omfamnar ditt huvud. Det ger både makalös komfort som stabilitet.

Med i hjälmpaketet medföljer också en extra skärm, hjälmväska och ett par Leatt Velocity-glasögon!

StorlekarXS, S, M, L, XL, 2XL
Färger2 alternativ
Vikt1195 g (ECE modellen)
Garanti1 år
CertifieringarDOT och ECE 22.06
SlutsatsLeatt 9.5 Carbon är en tydlig topputmanare, detta med sin låga vikt och för sina ventilations- och säkerhetsfunktioner. Stora ventilationsventiler ger en sval och behaglig hjälm, oavsett temperatur. Dess innovativa Turbine teknologi ger en säker hjälm med tydlig energidämpande och spridande effekt när kraschen väl sker.

Några viktiga tips innan du nu köper din nya hjälm

Passform och ditt huvud

Varje märke och hjälmmodell har storlekstabeller som ska hjälpa dig att hitta rätt storlek.

Det du behöver göra för att kunna använda dig av dessa är att mäta ditt huvuds omkrets. Ta ett måttband och mät runt ditt huvud, strax över ögonbrynen brukar vara rekommenderas.

Där har du då ett mått som du sedan kan jämföra med och hitta rätt i respektive hjälms storlekstabell.

En motocrosshjälm ska sitta tajt. Detta för att kunna ge dig bästa möjliga skydd. Är den för stor eller för liten finns risken att den inte ger dig fullt ut det skydd som den kan.

Men bara för att du hittat rätt storlek är det inte säkert att den kommer passa dig perfekt. Anledningen är att alla huvuden har olika form. Vissa har runda, andra mer ovala och någon annans kanske är toppigt.

Därför är det också viktigt att prova hjälmen. Som tur är erbjuder de bra onlinebutikerna schyssta returvillkor. Så det är helt klart görbart att hitta och köpa din nästa crosshjälm på internet.

Det här är Motocross

Din hjälmbudget

Hur mycket du är villig att betala för hjälmen är så klart en viktig faktor.

Men här måste jag säga, att när det kommer till hjälmen så är det inte på den produkten du ska spara eller hålla lite i kronorna.

Sår läker, brutna ben kan också fixas – men din hjärna kan inte det på samma sätt. Därför ska du göra allt du kan för att skydda den på bästa möjliga sätt.

Vi vet att de bästa crosshjälmarna är dyra. Att betala 5000-7000 kr för en hjälm kan kännas orimligt för många. Men de egenskaper och funktioner som dessa hjälmar ger kommer att drastiskt minska risken för allvarliga hjärnskador.

Och det är, i min värld, värt många många kronor.

Vi sammanfattar

Att köpa ny motocrosshjälm är en sak du kommer att göra hyfsat regelbundet. Säg vart tredje år eller så. Detta om din hjälm inte varit med om någon större krasch (har den det ska du byta direkt).

Utvecklingen går också framåt. Den bästa säkerhetstekniken från några år tillbaka har garanterat blivit än bättre i år. Då kan det vara dags att uppgradera.

Men oavsett anledningen till ditt köp ska du välja den bästa motocrosshjälmen. En som passar dig och ditt huvud perfekt.

Här har vi listat de som vi anser vara de bästa på marknaden. Hoppas din nästa hjälm finns med där!

Läsa mer?

Lämna en Kommentar

Din e-postadress publiceras ej och syns alltså inte för andra. Obligatoriska fält är markerade.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ta del av det senaste inom MX-världen?